Cu Dunca, primarul oraşului Aninoasa, / Despre buget şi proiecte

 dunca-aninoasa-fara-usl1Pentru prima dată după cel puţin cinci ani, oraşul Aninoasa va avea un buget local care să permită şi efectuarea de lucrări publice. Reamintim că spre finele anului 2014 primăria se afla în insolvenţă! Mai mult, pentru prima dată după vreo 20 de ani încoace, primăria nu mai are nicio datorie, acest lucru permiţând o anumită relaxare fiscală administraţiei publice locale, bugetul local creionat deja, urmând a fi discutat şi aprobat de consiliul local într-o şedinţă extraordinară ce va avea loc vineri, 6 februarie, începând cu orele 10:00.
Buget local de 76 miliarde lei, plus… zero datorii!
Toate aceste lucruri ne-au fost comunicate marţi, 3 februarie, de către prima­rul localităţii, Nicolae Dunca, extrem de optimist în privinţa activităţii administraţiei publice aninosene în acest an: „Bugetul nostru este anul acesta undeva spre 76 de miliarde lei vechi. Pot spune că este cel mai bun buget din ultimii cinci ani. Pe deasupra, am terminat anul 2014 fără nicio datorie, plus vreo 11 miliarde de lei excedent bugetar, care ne va permite să putem folosi aceşti bani pentru investiţii în 2015. Vineri vom avea o şedinţă extraordinară, în care vom discuta doar bugetul, urmând apoi ca cei din consiliul local să-l aprobe”.
Refacerea drumurilor şi străduţelor
Referitor la priorităţile şi principalele obiective stabilite de primărie în 2015, Dunca ne-a spus:
„În primul rând, bugetul e calat pe re­facerea drumurilor, care la Aninoasa sunt, după cum ştie toată lumea, praf şi pulbere. Dorim ca până în toamnă tot ce înseamnă stradă în oraş să fie reabili­tată şi asfaltată. Două dintre străzi le avem deja licitate, urmează să organizăm licitaţie şi pentru celelalte. Bani am mai primit şi de la bugetul de stat, plus bugetul nostru, astfel că repararea şi modernizarea străzilor vor fi numărul unu la lucrările mari executate în acest an. Dacă vorbim de investiţii, avem mai multe obiective în acest an, care vin dinspre cetăţeni: construirea unei capele la Iscroni, că nu exis­tă decât la Aninoasa, construirea unei grădiniţe tot la Iscroni, amenajare de zone verzi şi refacerea celor existente, amenajarea aleilor, amenajări de parcări şi trotuare în zona de nord a oraşului şi în zona Cartierului Bujorului de la Iscroni. Şi dacă tot am vorbit de amenajări şi înfrumuseţări de zone, vreau să vă spun că anul 2015 va aduce şi achiziţionarea de către noi a unor piese de mobilier stradal şi montarea lor pe străzile noastre. Mă gândesc aici la bănci, coşuri de gunoi, foarte deteriorate în momentul de faţă, ca să nu spun inexistente în multe zone, în acest sens având şi multe solicitări de la cetăţeni. Cred că a venit vremea ca, după atâţia ani de ceaţă şi beznă, Aninoasa să-şi schimbe faţa, pas cu pas, astfel încât în câţiva ani să putem să ne mândrim şi noi cu orăşelul nostru. Gândiţi-vă că în Aninoasa de ani de zile nu s-au putut face astfel de lucrări… Şi vă mai dau un exemplu, mai ales pentru toţi cei care nu cunosc bine oraşul: toate străduţele noastre sunt de pământ. Când plouă e dezastru. De aceea, până la sfârşitul anului vrem ca locuitorii să aibă străzi bune, să se simtă, într-adevăr, ca la oraş, cum, de fapt, merită. Circa 80% din aceste străduţe vor fi asfaltate, iar 20% vor fi pietruite (în Dănuţoni şi Costeni nu putem asfalta deoarece drumurile respective sunt prea înguste, dar le vom pietrui şi oamenii de-acolo nu vor mai avea probleme). Nu uitaţi că atunci când ne-a fost mai greu, oamenii au înţeles să ne ajute, plătind la zi taxe­le şi impozitele locale. Acum vine rândul nostru să le demonstrăm că nu s-au înşelat când ne-au votat şi nici atunci când ne-au sprijinit, înţelegând ce situaţie grea are bugetul local”.
Economie la factura de curent
„Mai e ceva important. Anul acesta vom continua cu modernizarea sistemului de iluminat public. Asta înseamnă că, pe lângă alte lucrări, vom schimba lămpile vechi, vom monta peste tot lămpi cu leduri de 30 de waţi, care să asigure o scădere substanţială din cheltuieli (cam 30-35% mai puţine cheltuieli). Când am preluat primăria de la fostul primar, am avut factura, pe lună, în prima iarnă, de 700 milioane lei la energia electrică! Apoi, anul următor am făcut ceva schimbări la partea de iluminat public, montând leduri – dar nu peste tot că nu ne-am permis, şi am ajuns la doar 60 de milioane lei factura! Vă daţi seama? De 11 ori mai puţin, o economie fantastică! De ce fostul primar n-a făcut treaba asta, greu de spus… Iar după aceste schimbări pe care le vom face anul acesta, sperăm să ajungem spre 40-45 milioane lei factura de iarnă. Ceea ce este rezonabil şi ceea ce face ca Aninoasa să-şi permită să plătească, iar cetăţenii să nu mai aibă parte de beznă”.
Ajutoare sociale sub 90!
Tot de la primar am aflat că ajutoarele sociale se menţin în 2015 cam la nivelul anului 2014. „Există în prezent 86 de beneficiari de ajutoare sociale, un număr deloc exagerat dacă ţinem cont că oraşul nu mai are mină şi nici alte foarte multe firme mai mari”, ne-a spus Nicolae Dunca.
A trecut perioada când Aninoasa era numită localitatea beneficiarilor de ajutoare sociale. Chiar dacă în localitate n-au apărut încă cine ştie ce investitori, care să preia forţa de muncă, se pare că tinerii şi persoanele de vârstă mij­locie, cu putere de muncă, şi-au găsit de lucru prin localităţile vecine (Petroşani sau Vulcan), ori au plecat la lucru prin ţară şi străinătate. Dacă acum cinci ani localitatea avea 5.000 de suflete, se pare că numărul populaţiei din Aninoasa este în scădere bine, undeva spre 4.000, din care foarte mulţi pensionari şi bătrâni. Asta nu sună bine, gândindu-ne spre viitor, dar cu toate acestea primarul speră ca în 2015, în Aninoasa, să se deschidă câteva zeci de noi locuri de muncă: „Suntem în tratative cu doi-trei oameni de afaceri. La momentul cuvenit, când vom afla exact dacă vin să creeze locuri de muncă şi în ce domenii, vă vom spune. Deocamdată nu pot spune mai mult. În orice caz, în 2015 sunt convins că se vor crea şi câteva zeci de locuri de muncă în oraş”. Să sperăm că acum chiar se vor crea nu ca anul trecut, când primarul a anunţat, la fel, antamarea unor discuţii cu investitori, dar care nu s-au concretizat în locuri de muncă, oamenii, în definitiv alegătorii, fiind foarte nemulţumiţi.
Speranţe…
„Suntem prinşi şi în proiectul cu deşeurile pe judeţ. Anul acesta vom putea plăti fără probleme şi contribuţia noastră de 1,5 miliarde lei, bani prevăzuţi în buget. Ne-am axat în mod echilibrat pe toate domeniile deoarece banii ne ajung anul acesta şi nu vor mai fi problemele din trecut. Să sperăm că vor veni ani mai buni pentru aninoseni”.
O „mică problemă”…
În aceste zile primarul Dunca încearcă să mai rezolve o „mică problemă”:
„Singura problemă pe care o mai avem este să vedem dacă putem mări plafonul de cheltuieli personal. Nivelul maxim de cheltuieli la nivel de personal ne-a revenit la nivelul anului trecut. Or, în condiţiile în care am mai primit şi hotărârile judecătoreşti pentru profesori şi mai există şi ordonanţa care prevede norma de hrană pentru poliţiştii locali, noi vom fi puşi în situaţia să depăşim plafonul maxim admis. Ceea ce nu este permis de Legea Bugetului. Am făcut o adresă să vedem dacă se poate mări acest plafon de cheltuieli şi acum aşteptăm răspuns. Trebuie să găsim o cale să ieşim şi din această mică problemă de care nu suntem vinovaţi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.