“Robin Hood” de Valea Jiului

robinhoodPeste 20 de titluri de naţionale, 10 recorduri naţionale ale României, campion european în anul 2006, locul IV la Campionatul Mondial de sală din anul 2009, cinci Cupe ale României – repere din cartea de vizită a unuia dintre cei mai buni arcaşi din România, Răzvan Marcu. Arcaşii legitimaţi la SCM Deva – Minerul Aninoasa au început cu dreptul anul 2015, câştigând numeroase medalii la Campionatul Naţional în sală, desfăşurat la Iaşi. Cel mai medaliat dintre arcaşii pregătiţi de Viorel Habian a fost Răzvan Marcu, sportiv care şi-a trecut în palmares trei medalii: titlul naţional pe echipe, campion naţional la individual masculin şi medaliat cu argint în proba de echipe mixt. „Am cucerit locul I atât la individual, cât şi cu echipa, în concursurile de la masculin şi am reuşit să obţin şi titlu de vicecampion naţional la proba pe echipe mixt”, a declarat Răzvan Marcu.
La Iaşi s-a desfăşurat Campionatul Naţional de Tir cu Arcul, în sală, la care au luat parte cei mai buni arcaşi din ţară. Clubul SCM Deva – Minerul Aninoasa a participat cu un lot format din Răzvan Marcu, Luminiţa Boroş, Gigi Puşcă, Radu Rădoi, Alexandru Rădoi, Daniel Călin şi  Sebastian Trestian. La individual masculin, Răzvan Marcu s-a clasat pe primul loc, obţinând cel mai bun rezultat la individual. Luminiţa Boroş a cucerit titlul de campioană naţională, la feminin, iar echipa de băieţi SCM Deva – Minerul Aninoasa a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Un alt titlu naţional a fost adus de echipa de Compound formată din Gigi Puşcă, Alexandru Rădoi şi Radu Rădoi. Titlul naţional pe echipe cucerit tot de elevii lui Viorel Habian, prin Răzvan Marcu, Călin Daniel şi Sebastian Trestian. Acesta din urmă şi-a trecut în palmares şi titlul de vicecampion naţional la juniori. Un loc doi au mai obţinut Răzvan Marcu şi Luminiţa Boroş, în proba pe echipe mixte. Răzvan Marcu a fost cel mai medaliat sportiv, el cucerind nu mai puţin de trei medalii, din care două de aur şi una de argint. A lipsit din cauza unor probleme medicale marea campioană Simona Băncilă.
Studentul campion
Aflat în plină sesiune, fiind student în anul III la Facultatea de Ştiinţe din Petroşani, Răzvan Marcu a ţintit cât a putut de bine la Naţionale, unde a luat două titluri de campion naţional şi unu titlu de vicecampion naţional. “Am muncit mult pentru aceste rezultate având în vedere faptul că nu am avut pauză în ceea ce priveşte orele de antrenamente. Mi-am dorit mult aceste titluri şi le-am obţinut. În finală l-am învins, la baraj, pe colegul meu din lotul olimpic, Daniel Ciornei. A fost o competiţie grea destul de disputată, dar cred că noi ne-am îndeplinit misiunea”, spune sportivul din lotul olimpic.
20 de titluri de naţionale
Răzvan Marcu este unul dintre cei mai galonaţi arcaşi din România la ora actuală, prin performanţele obţinute. Nu mai puţin de 20 de titluri naţionale stau în dreptul sportivului pregătit de Viorel Habian. “Fac tir cu arcul de 15 ani, de la vârsta de 9 ani, aşa că într-un fel aceste rezultate sunt rodul muncii pe care am depus-o. La aceste naţionale mi-am îndeplinit obiectivul personal, iar acum atenţia mea se va îndrepta spre Campionatul Mondial, din luna iulie, din Danemarca. Tot acolo vor avea loc şi tragerile pentru calificarea la Olimpiada din anul 2016 din Brazilia”, spune sportivul cu 10 recorduri naţionale la activ.
Visează la Olimpiadă
În anii 2007 şi 2011, Răzvan Marcu a ratat, la mustaţă, prezenţa la Jocurile Olimpice, dar speră să spargă ghinionul anul acesta şi să-şi vadă visul cu ochii. “Ca să fiu prezent la Olimpiadă trebuie să mă pregătesc intens şi cu seriozitate, dar pe lângă muncă trebuie să mai am şi un gram de noroc, având în vedere faptul că de două ori am fost atât de aproape de visul meu. Ca să ajung la Olimpiadă trebuie să fiu în primii 30 de sportivi ai lumii, lucru deloc uşor, dar nu imposibil”, spune sportivul care în luna martie va participa la un Grand Prix în Grecia. “Rezultatele din Grecia vor decide participarea noastră, pe echipe, la prima ediţie a Jocurilor Europei ce vor avea loc, la Baku, în vară. Acolo este deja calificată Simona Băncilă, la individual”, declară Răzvan Marcu.
Un sport costisitor
Nu este deloc uşor să practici tirul cu arcul. Materialele pentru antrenamente şi concursuri sunt destul de scumpe, valoarea un arc performant depăşind suma de 2000 de euro. ”La ora actuală, la baza Anena din Aninoasa avem tot ceea ce ne trebuie pentru a face performanţă. Între timp s-au renovat sala de mese şi bucătăria, avem cel mai bun poligon de tragere din ţară”, spune sportivul de 24 de ani, care, din păcate, nu se regăseşte în topul celor mai bun sportivi pe anul 2014 în judeţul Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *