Arhive categorie: Actualitate

Anunț privind Dezbaterea publică a Proiectului bugetului local pentru anul 2020

Unitatea Administrativ Teritorială a Orașului Aninoasa, în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, anunță organizarea Dezbaterii publice privind aprobarea bugetului local al orașului Aninoasa pentru anul 2020, care va avea loc în data de 19.02.2020, ora 10.00, la sediul PAPI Aninoasa.

Proiectul de buget local poate fi consultat AICI.

ANUNT DE PARTICIPARE LA LICITATIE PUBLICA DESCHISA

UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA A ORASULUI ANINOASA prin primar Jr. DUNCA NICOLAE, cu sediul in str. Libertatii nr. 85, cod postal 335100, telefon 0254-512108, fax 0254-512758, cod fiscal R4468994, anunta licitatie publica deschisa  in vederea concesionarii prin licitatie publica deschisa a imobilulor cladire situata in Aninoasa str.Costeni, nr. 324 , in suprafata de 475 mp,inscrisa in CF nr. 720 Iscroni-Aninoasa

Documentele licitatiei vor fi puse la dispozitia celor interesati , la serv UAT, din cadrul Primariei Aninoasa, incepand cu data de 25.09.2017 pana la data de 16.10.2017 inclusiv, zilnic intre orele 8:00 si 15:30 , respectiv in data de 16.10.2017 pana la ora 12:00.

Documentele cerute prin caietul de sarcini sunt urmatoarele:

 1. Persoane juridice
  • actul constitutiv al societatii, certificat constatator, certificat de inregistrare fiscala- copii Xerox;
  • ultimul bilant vizat de DGFP- copie Xerox;
  • Certificat fiscal prin care sa se ateste ca nu are datorii la bugetul local si la bugetul de stat. Certificatele vor fi eliberate de institutiile abilitate din localitatea de resedinta a ofertantului si vor fi depuse in original;
  • Actul autentic de reprezentare, in cazul in care ofertele sunt depuse de imputernicitii ofertantilor si nu de acestia personal;
  • Copie Xerox dupa chitantele care atesta plata garantiei de participare la licitatie
  • Declaratie privind eligibilitatea participantilor/ofertantilor;
  • Declaratie privind cifra de afaceri realizata pe ultimii 3 ani.
 2. Persoane fizice

-Actul de identitate-copie Xerox;

-Certificat fiscal care atesta ca nu are datorii la bugetul local. Certificatul fiscal va fi eliberat de institutia abilitata din localitatea  de resedinta a ofertantului depus in forma originala;

-Copie Xerox dipa chitantele care atesta plata garantiei de participare la licitatie;

– Declaratie de eligibilitate a participantilor/ofertantului;

– Declaratie privind venitul realizat pe ultimii 3 ani.

Garantia de participare la licitatie este de 100,00 lei

Contravaloarea caietului de sarcini este de 10,00 lei

Ofertele in plic inchis se inregistreaza la Primaria Aninoasa, serv UAT.

Termenul limita de depunere a ofertelor este data de 16.10.2017 ora 12:00.

Deschiderea ofertelor va avea loc la sediul Primariei Aninoasa, str. Libertatii, nr. 85, loc Aninoasa, jud. Hunedoara, in data de 16.10.2017 ora 13:00.

In caz de neadjudecare, licitatia se va repeta din 10 in 10 zile urmand ca  dupa doua termene consecutive sa se recurga la negociere directa.

Contractul de concesiune se va incheia in termen de minim 20 zile de la data adjudecarii.

Contestatiile se transmit la sediul Primariei Aninoasa, str. Libertatii, nr. 85, fax.0254-512758, in atentia serv UAT.

PRIMAR,
JR. DUNCA NICOLAE

 

Cu Dunca, primarul oraşului Aninoasa, / Despre buget şi proiecte

 dunca-aninoasa-fara-usl1Pentru prima dată după cel puţin cinci ani, oraşul Aninoasa va avea un buget local care să permită şi efectuarea de lucrări publice. Reamintim că spre finele anului 2014 primăria se afla în insolvenţă! Mai mult, pentru prima dată după vreo 20 de ani încoace, primăria nu mai are nicio datorie, acest lucru permiţând o anumită relaxare fiscală administraţiei publice locale, bugetul local creionat deja, urmând a fi discutat şi aprobat de consiliul local într-o şedinţă extraordinară ce va avea loc vineri, 6 februarie, începând cu orele 10:00.
Buget local de 76 miliarde lei, plus… zero datorii!
Toate aceste lucruri ne-au fost comunicate marţi, 3 februarie, de către prima­rul localităţii, Nicolae Dunca, extrem de optimist în privinţa activităţii administraţiei publice aninosene în acest an: „Bugetul nostru este anul acesta undeva spre 76 de miliarde lei vechi. Pot spune că este cel mai bun buget din ultimii cinci ani. Pe deasupra, am terminat anul 2014 fără nicio datorie, plus vreo 11 miliarde de lei excedent bugetar, care ne va permite să putem folosi aceşti bani pentru investiţii în 2015. Vineri vom avea o şedinţă extraordinară, în care vom discuta doar bugetul, urmând apoi ca cei din consiliul local să-l aprobe”.
Refacerea drumurilor şi străduţelor
Referitor la priorităţile şi principalele obiective stabilite de primărie în 2015, Dunca ne-a spus:
„În primul rând, bugetul e calat pe re­facerea drumurilor, care la Aninoasa sunt, după cum ştie toată lumea, praf şi pulbere. Dorim ca până în toamnă tot ce înseamnă stradă în oraş să fie reabili­tată şi asfaltată. Două dintre străzi le avem deja licitate, urmează să organizăm licitaţie şi pentru celelalte. Bani am mai primit şi de la bugetul de stat, plus bugetul nostru, astfel că repararea şi modernizarea străzilor vor fi numărul unu la lucrările mari executate în acest an. Dacă vorbim de investiţii, avem mai multe obiective în acest an, care vin dinspre cetăţeni: construirea unei capele la Iscroni, că nu exis­tă decât la Aninoasa, construirea unei grădiniţe tot la Iscroni, amenajare de zone verzi şi refacerea celor existente, amenajarea aleilor, amenajări de parcări şi trotuare în zona de nord a oraşului şi în zona Cartierului Bujorului de la Iscroni. Şi dacă tot am vorbit de amenajări şi înfrumuseţări de zone, vreau să vă spun că anul 2015 va aduce şi achiziţionarea de către noi a unor piese de mobilier stradal şi montarea lor pe străzile noastre. Mă gândesc aici la bănci, coşuri de gunoi, foarte deteriorate în momentul de faţă, ca să nu spun inexistente în multe zone, în acest sens având şi multe solicitări de la cetăţeni. Cred că a venit vremea ca, după atâţia ani de ceaţă şi beznă, Aninoasa să-şi schimbe faţa, pas cu pas, astfel încât în câţiva ani să putem să ne mândrim şi noi cu orăşelul nostru. Gândiţi-vă că în Aninoasa de ani de zile nu s-au putut face astfel de lucrări… Şi vă mai dau un exemplu, mai ales pentru toţi cei care nu cunosc bine oraşul: toate străduţele noastre sunt de pământ. Când plouă e dezastru. De aceea, până la sfârşitul anului vrem ca locuitorii să aibă străzi bune, să se simtă, într-adevăr, ca la oraş, cum, de fapt, merită. Circa 80% din aceste străduţe vor fi asfaltate, iar 20% vor fi pietruite (în Dănuţoni şi Costeni nu putem asfalta deoarece drumurile respective sunt prea înguste, dar le vom pietrui şi oamenii de-acolo nu vor mai avea probleme). Nu uitaţi că atunci când ne-a fost mai greu, oamenii au înţeles să ne ajute, plătind la zi taxe­le şi impozitele locale. Acum vine rândul nostru să le demonstrăm că nu s-au înşelat când ne-au votat şi nici atunci când ne-au sprijinit, înţelegând ce situaţie grea are bugetul local”.
Economie la factura de curent
„Mai e ceva important. Anul acesta vom continua cu modernizarea sistemului de iluminat public. Asta înseamnă că, pe lângă alte lucrări, vom schimba lămpile vechi, vom monta peste tot lămpi cu leduri de 30 de waţi, care să asigure o scădere substanţială din cheltuieli (cam 30-35% mai puţine cheltuieli). Când am preluat primăria de la fostul primar, am avut factura, pe lună, în prima iarnă, de 700 milioane lei la energia electrică! Apoi, anul următor am făcut ceva schimbări la partea de iluminat public, montând leduri – dar nu peste tot că nu ne-am permis, şi am ajuns la doar 60 de milioane lei factura! Vă daţi seama? De 11 ori mai puţin, o economie fantastică! De ce fostul primar n-a făcut treaba asta, greu de spus… Iar după aceste schimbări pe care le vom face anul acesta, sperăm să ajungem spre 40-45 milioane lei factura de iarnă. Ceea ce este rezonabil şi ceea ce face ca Aninoasa să-şi permită să plătească, iar cetăţenii să nu mai aibă parte de beznă”.
Ajutoare sociale sub 90!
Tot de la primar am aflat că ajutoarele sociale se menţin în 2015 cam la nivelul anului 2014. „Există în prezent 86 de beneficiari de ajutoare sociale, un număr deloc exagerat dacă ţinem cont că oraşul nu mai are mină şi nici alte foarte multe firme mai mari”, ne-a spus Nicolae Dunca.
A trecut perioada când Aninoasa era numită localitatea beneficiarilor de ajutoare sociale. Chiar dacă în localitate n-au apărut încă cine ştie ce investitori, care să preia forţa de muncă, se pare că tinerii şi persoanele de vârstă mij­locie, cu putere de muncă, şi-au găsit de lucru prin localităţile vecine (Petroşani sau Vulcan), ori au plecat la lucru prin ţară şi străinătate. Dacă acum cinci ani localitatea avea 5.000 de suflete, se pare că numărul populaţiei din Aninoasa este în scădere bine, undeva spre 4.000, din care foarte mulţi pensionari şi bătrâni. Asta nu sună bine, gândindu-ne spre viitor, dar cu toate acestea primarul speră ca în 2015, în Aninoasa, să se deschidă câteva zeci de noi locuri de muncă: „Suntem în tratative cu doi-trei oameni de afaceri. La momentul cuvenit, când vom afla exact dacă vin să creeze locuri de muncă şi în ce domenii, vă vom spune. Deocamdată nu pot spune mai mult. În orice caz, în 2015 sunt convins că se vor crea şi câteva zeci de locuri de muncă în oraş”. Să sperăm că acum chiar se vor crea nu ca anul trecut, când primarul a anunţat, la fel, antamarea unor discuţii cu investitori, dar care nu s-au concretizat în locuri de muncă, oamenii, în definitiv alegătorii, fiind foarte nemulţumiţi.
Speranţe…
„Suntem prinşi şi în proiectul cu deşeurile pe judeţ. Anul acesta vom putea plăti fără probleme şi contribuţia noastră de 1,5 miliarde lei, bani prevăzuţi în buget. Ne-am axat în mod echilibrat pe toate domeniile deoarece banii ne ajung anul acesta şi nu vor mai fi problemele din trecut. Să sperăm că vor veni ani mai buni pentru aninoseni”.
O „mică problemă”…
În aceste zile primarul Dunca încearcă să mai rezolve o „mică problemă”:
„Singura problemă pe care o mai avem este să vedem dacă putem mări plafonul de cheltuieli personal. Nivelul maxim de cheltuieli la nivel de personal ne-a revenit la nivelul anului trecut. Or, în condiţiile în care am mai primit şi hotărârile judecătoreşti pentru profesori şi mai există şi ordonanţa care prevede norma de hrană pentru poliţiştii locali, noi vom fi puşi în situaţia să depăşim plafonul maxim admis. Ceea ce nu este permis de Legea Bugetului. Am făcut o adresă să vedem dacă se poate mări acest plafon de cheltuieli şi acum aşteptăm răspuns. Trebuie să găsim o cale să ieşim şi din această mică problemă de care nu suntem vinovaţi”.

“Robin Hood” de Valea Jiului

robinhoodPeste 20 de titluri de naţionale, 10 recorduri naţionale ale României, campion european în anul 2006, locul IV la Campionatul Mondial de sală din anul 2009, cinci Cupe ale României – repere din cartea de vizită a unuia dintre cei mai buni arcaşi din România, Răzvan Marcu. Arcaşii legitimaţi la SCM Deva – Minerul Aninoasa au început cu dreptul anul 2015, câştigând numeroase medalii la Campionatul Naţional în sală, desfăşurat la Iaşi. Cel mai medaliat dintre arcaşii pregătiţi de Viorel Habian a fost Răzvan Marcu, sportiv care şi-a trecut în palmares trei medalii: titlul naţional pe echipe, campion naţional la individual masculin şi medaliat cu argint în proba de echipe mixt. „Am cucerit locul I atât la individual, cât şi cu echipa, în concursurile de la masculin şi am reuşit să obţin şi titlu de vicecampion naţional la proba pe echipe mixt”, a declarat Răzvan Marcu.
La Iaşi s-a desfăşurat Campionatul Naţional de Tir cu Arcul, în sală, la care au luat parte cei mai buni arcaşi din ţară. Clubul SCM Deva – Minerul Aninoasa a participat cu un lot format din Răzvan Marcu, Luminiţa Boroş, Gigi Puşcă, Radu Rădoi, Alexandru Rădoi, Daniel Călin şi  Sebastian Trestian. La individual masculin, Răzvan Marcu s-a clasat pe primul loc, obţinând cel mai bun rezultat la individual. Luminiţa Boroş a cucerit titlul de campioană naţională, la feminin, iar echipa de băieţi SCM Deva – Minerul Aninoasa a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Un alt titlu naţional a fost adus de echipa de Compound formată din Gigi Puşcă, Alexandru Rădoi şi Radu Rădoi. Titlul naţional pe echipe cucerit tot de elevii lui Viorel Habian, prin Răzvan Marcu, Călin Daniel şi Sebastian Trestian. Acesta din urmă şi-a trecut în palmares şi titlul de vicecampion naţional la juniori. Un loc doi au mai obţinut Răzvan Marcu şi Luminiţa Boroş, în proba pe echipe mixte. Răzvan Marcu a fost cel mai medaliat sportiv, el cucerind nu mai puţin de trei medalii, din care două de aur şi una de argint. A lipsit din cauza unor probleme medicale marea campioană Simona Băncilă.
Studentul campion
Aflat în plină sesiune, fiind student în anul III la Facultatea de Ştiinţe din Petroşani, Răzvan Marcu a ţintit cât a putut de bine la Naţionale, unde a luat două titluri de campion naţional şi unu titlu de vicecampion naţional. “Am muncit mult pentru aceste rezultate având în vedere faptul că nu am avut pauză în ceea ce priveşte orele de antrenamente. Mi-am dorit mult aceste titluri şi le-am obţinut. În finală l-am învins, la baraj, pe colegul meu din lotul olimpic, Daniel Ciornei. A fost o competiţie grea destul de disputată, dar cred că noi ne-am îndeplinit misiunea”, spune sportivul din lotul olimpic.
20 de titluri de naţionale
Răzvan Marcu este unul dintre cei mai galonaţi arcaşi din România la ora actuală, prin performanţele obţinute. Nu mai puţin de 20 de titluri naţionale stau în dreptul sportivului pregătit de Viorel Habian. “Fac tir cu arcul de 15 ani, de la vârsta de 9 ani, aşa că într-un fel aceste rezultate sunt rodul muncii pe care am depus-o. La aceste naţionale mi-am îndeplinit obiectivul personal, iar acum atenţia mea se va îndrepta spre Campionatul Mondial, din luna iulie, din Danemarca. Tot acolo vor avea loc şi tragerile pentru calificarea la Olimpiada din anul 2016 din Brazilia”, spune sportivul cu 10 recorduri naţionale la activ.
Visează la Olimpiadă
În anii 2007 şi 2011, Răzvan Marcu a ratat, la mustaţă, prezenţa la Jocurile Olimpice, dar speră să spargă ghinionul anul acesta şi să-şi vadă visul cu ochii. “Ca să fiu prezent la Olimpiadă trebuie să mă pregătesc intens şi cu seriozitate, dar pe lângă muncă trebuie să mai am şi un gram de noroc, având în vedere faptul că de două ori am fost atât de aproape de visul meu. Ca să ajung la Olimpiadă trebuie să fiu în primii 30 de sportivi ai lumii, lucru deloc uşor, dar nu imposibil”, spune sportivul care în luna martie va participa la un Grand Prix în Grecia. “Rezultatele din Grecia vor decide participarea noastră, pe echipe, la prima ediţie a Jocurilor Europei ce vor avea loc, la Baku, în vară. Acolo este deja calificată Simona Băncilă, la individual”, declară Răzvan Marcu.
Un sport costisitor
Nu este deloc uşor să practici tirul cu arcul. Materialele pentru antrenamente şi concursuri sunt destul de scumpe, valoarea un arc performant depăşind suma de 2000 de euro. ”La ora actuală, la baza Anena din Aninoasa avem tot ceea ce ne trebuie pentru a face performanţă. Între timp s-au renovat sala de mese şi bucătăria, avem cel mai bun poligon de tragere din ţară”, spune sportivul de 24 de ani, care, din păcate, nu se regăseşte în topul celor mai bun sportivi pe anul 2014 în judeţul Hunedoara.

Ştefania Stănilă: „Tata m-a înscris la gimnastică”

Ştefania Stănilă are 17 ani şi a început gimnastica la clubul din Deva. În anul 2011 face pasul la lotul de junioare de la Deva. A intrat în atenţia fanilor gimnasticii artistice în anul 2012, când a devenit vicecampioană europeană la sărituri în concursul rezervat junioarelor.
stefaniaCampioană europeană cu echipa României în anul 2014, Ştefania Stănilă a fost declarată cetăţean de onoare al oraşului Aninoasa. Clasată pe locul al doilea în clasamentul hunedorean al celor mai buni sportivi pe anul 2014, la probe olimpice, sportiva din Vale are o poveste de viaţă interesantă.
„Eram în staţia de autobuz la Petroşani. Tatăl meu a văzut că ieşeau nişte copii dintr-o sală. Am mers să vedem ce se întâmplă în acea sală şi am văzut că acolo se practica gimnastică. Eram foarte încântată şi am zis că vreau şi eu. Tata m-a înscris la gimnastică, iar după două luni am făcut prima demonstraţie la Deva. Acolo am fost remarcată de doamna Mirela Dicu şi selecţionată la clubul CNS CSŞ Deva. Cea mai veche amintire este legată de primul meu contact cu paralelele. Când m-am urcat prima oară pe paralele m-am legănat foarte tare şi am căzut. Nu pot să uit niciodată”, a spus Ştefania Stănilă, care în anul 2014 fost cea mai tânără concurentă a Campionatului Mondial de Gimnastică Artistică. În anul 2014 sportiva din Vale a obţinut locul al IV-lea  cu echipa, la Campionatul Mondial Nanning, China (3-12 octom­brie); campioană europeană cu echipa la Campionatul European de Sofia, Bulgaria, 12-18 mai; medaliată cu aur la concursul internaţional de la Avoine (Franţa); campioană naţională cu echipa, vicecampioană naţională la individual compus şi medaliată cu bronz la sol şi sărituri. Un palmares, să recunoaştem, de invidiat.

Arcaşii ţintesc titlul naţional

La finele acestei săptămâni, la Iaşi va avea loc o nouă ediţie a Campionatului Naţional de Tir cu Arcul, eveniment la care va participa şi clubul SCM Deva – Minerul Aninoasa.
tintaPentru arcaşii pregătiţi de Viorel Hăbian, aceasta reprezintă prima competiţie oficială a anului 2015. Campionatul de la Iaşi adună cele mai bune cluburi din ţară şi cei mai buni sportivi. Ca de obicei, speranţele noastre la medalii se îndreaptă spre sportivii Răzvan Marcu, Luminiţa Boroş şi Simona Băncilă, aceasta din urmă aflându-se pe locul 10 în topul celor mai buni sportivi pe anul 2014 la probe olimpice.
„Îmi doresc să câştig titlul de campion naţional, la individual, pe echipe şi la proba de mixt. Ştiu că nu va fi uşor, dar pentru acest lucru m-am pregătit în această iarnă”, spune multiplul campion naţional Răzvan Marcu. De altfel Răzvan Marcu împreună  cu Simona Băncilă şi Luminiţa Boroş au cele mai mare şanse de a reprezenta  România la Jocurile Olimpice de anul viitor. Cei trei sportivi vor avea de îndeplinit baremurile necesare calificării, iar finalizarea va avea loc în luna iulie a acestui an când se va şti exact dacă ai noştri vor merge sau nu în Brazilia.

Sportivii din Vale, în top

stefaniaSportivii judeţului se pregătesc să culeagă roadele anului 2014, când s-au aflat printre performeri, urcând pe cele mai înalte trepte la competiţii naţionale şi internaţionale.
Cu toate că lista cu cei mai buni sportivi ai judeţului nu a fost încă dată publicităţii, surse bine informate ne spun că sportivii din Vale îşi vor lua partea leului. Astfel, gimnasta din Aninoasa, Ştefania Stănilă se va bate la titlul de sportivă a anului la probe olimpice, în timp ce Ana Maria Gherghel se va bate pentru locul I la cea mai bună sportivă de la probe neolimpice. Ana Maria Gherghel este legitimată la secţia de fotbal-tenis de la Comexim „R” Lupeni şi este multimedaliată atât la întrecerile naţionale, cât şi la cele internaţionale. Şi Robert Sebeşi, campionul de la secţia de karate a CSM Jiul Petroşani, se află printre cei care vor fi premiaţi, iar de la secţiunea sporturi olimpice cu siguranţă nu vor lipsi sportivii de la tir cu arcul de la SCM Deva – Minerul Aninoasa, Simona Băncilă fiind una dintre cel mai titrate sportive din România.

Iscroni / Modernizarea grădiniţei

phpThumb_generated_thumbnail3Cu o populaţie romă în creştere, deci copii minori pe care cu toţii i-am vrea integraţi în sistemul educaţional, Aninoasa are nevoie de grădiniţe care să răspundă nevoilor sociale.
Chiar dacă două dintre aceste grădiniţe se află pe lista ministerului care le doreşte modernizate, doar una se află şi pe o hotărâre de guvern. Deci, cu şanse de finanţare, dar şi lucrările vor fi scoase la licitaţie funcţie de banii de la buget.
Conform informării primite de la deputatul Monica Iacob-Ridzi la întrebarea adresată ministrului Remus Pricopie în privinţa realizării unei grădiniţei noi la Aninoasa, fostul ministrul i-a răspuns că anul acesta una dintre cele două grădiniţe va fi scoasă la licitaţie pentru modernizare.
În altă ordine de idei, Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii (PRET), intenţionează să reabiliteze şi să construiască 750 de grădiniţe în toată ţara. Dintre acestea, 25 vor fi modernizate în judeţul Hunedoara. La Aninoasa clădirile în care se află grădiniţele sunt insuficiente şi insuficient de bine pregătite, mai ales pentru a integra în sistem numărul mare de copii. Din PRET fac parte la Aninoasa Grădiniţa cu program normal 1 şi 2, cu 5 săli de clasă, şi Grădiniţa cu program normal Iscroni, cu două săli de clasă. Dacă prima nu este încă cuprinsă într-o hotărâre guvernamentală pentru execuţie, a doua se află cuprinsă în  Hotărârea de Guvern 963/2011, şi poate fi scoasă la licitaţie în 2015, în funcţie de alocările bugetare pe anul acesta.